by saskobiljana » 24 Ное 2009, 11:41
Jas sum isto kako i Debora pacient na Dr.Hadzi -Lega od pred izvesno vreme.Inaku mojot doktor kogo sto premnugo go cenam i vo kogo imam golema doverba e Dr.Filip Vanovski od PZU"Histera".No poradi samiot proces na IVF, koj sto site znaeme se izveduva samo vo nekolku kliniki vo drzavata,morav da go promenam.Izborot na klinika go napraviv vrz osnova na predhodnoto iskustvo koe go imav,potocno pred 7 meseci bev operirana od cista na jajnik(koj za zal morase da bide i odstranet) a operacijata ja pravev vo "Remedika" kaj Dr.Vasilevski.Negata i vnimanieto koi mi bea pruzeni vo tie 7 dena kolku sto bev vo klinikata bea na zavidno visoko nivo,bez razlika dali stanuva zbor za doktorite ili usluzniot personal.Od taa gledna tocka,koga dojde vreme da se prevzeme sledniot cekor-IVF-bez razmisluvanje se odluciv za ovaa klinika iako mi kazaa deka vo momentot kvotata e ispolneta i ke moram da pocekam 2-3 meseci.Koga stanuva zbor za doktor izborot bese slucaen,potocno mojot doktor me prasa kaj kogo bi sakala da bidam-Dr.Petanovski ili Dr.Hadzi-Lega-no od predhodni pacienti sto sum slusala imale pofalni zborovi i za dvajcata pa zatoa mu odgovoriv deka ne mi e vazno kaj kogo,koj e prv sloboden da me primi.Uste pri prvata sredba(iako jas go imav videno za vreme na vizitite dodeka bev vo bolnica,no ne licno) doktorot mi ostavi golem vpecatok od pricina sto bese mnogu otvoren za razgovor,bez nekoja arogancija kakva sto znaat da pokazat "nekoi" doktori vo drzavava,se zalaga za pacientite i so ednostavni zborovi kazano-prekrasen.
Za kraj bi sakala da se nadovrzam na ona sto go spomna Debora za dolgoto cekanje za pregled.Vo celost se slozuvam so tebe i mene mi se slucuva istoto,no jas sepak mislam deka golem udel vo toa imaat i samite pacienti zatoa sto cesto se slucuva da ne se javat na pultot ili pak ne im se ceka vo cekalnata da gi povikaat i zastanuvaat pred vratata na doktorot.Minatiot pat koga bev izreagirav za toa kaj vrabotenite na pultot i se upativ direkno kaj doktorot,ne ubavo od moja strana ama mi se smaci od cekanje.